UNIVERSITY OF YAMANASHI
Graduate Faculty of Interdisciplinary Research Faculty of Life and Environmental Sciences
Environmental Science (Local Produce and Food Sciences)

Associate Professor

Miki Takeo


Career

  1. 山梨大学助手工学部 1999/04/01
  2. 山梨大学工学部附属ワイン科学研究センター転任 2002/10/01
  3. 医学工学総合研究部へ配置換 2005/04/01
  4. 医学工学総合研究部 准教授 2012/04/01

Academic background

  1. Hokkaido University 1993/03/31
  2. Kyoto University 1999/03/31

Academic degrees

  1. Doctor of Philosophy 京都大学 2000/04/20

Research Areas

  1. 分子生物学
  2. 応用微生物学 Molecular Biology of the yeast
  3. 食品科学

Research keywords

  1. Environment
  2. Cell biology
  3. Yeast
  4. Genetics

Subject of research

  1. Molecular breeding of yeast

Research Projects (Competitive Research Funds)

  1. 高発酵性ワイン酵母を用いたバイオ発電に関する研究 Donation 2005/04/01-2006/02/10
  2. 産膜酵母の皮膜形成及び活性酸素消去機構制御に関する研究 Others 2002/09/16-2003/09/31
  3. キラー酵母の迅速な検出方法の構築 Others 2002/04/01-2003/02/10

Bibliography

  1. ワイン酵母と遺伝子 三木健夫 - 山梨日日新聞 2008/08/01
  2. 海外渡航報告書(第八回国際ワイン醸造学会への参加とポスター発表) 三木健夫 - 山梨工業会 2008/03/01

Papers

  1. Estimates in several industrial yeast strains ploidy by flow cytometer with rapamycin 三木健夫,村松昇,添川一寛,猪狩信次,林幹雄 Journal of Brewing Society 110/ 2, 105-109 2015/02/01
  2. Construction of URA3 gene deletion mutant in Japanese wine yeast Saccharomyces cerevisiae OC-2 and investigation of its fermentation ability 三木健夫,安藤直哉,谷本守正,村松昇,添川一寛,猪狩信次,林 幹雄 Journal of Brewing Society 108/ 3, 181-187 2013/03/01
  3. Vacuolar morphology of Saccharomyces cerevisiae during the process of wine making and Japanese sake brewing. Izawa S,Ikeda K,Miki T,Wakai Y,Inoue Y. Applied Microbiology and Biotechnology 88/ 1, 277-282 2010/09/01
  4. PUT1遺伝子導入酵母株による甲州ブドウ果醪のプロリン資化 三木健夫,添川一寛,矢崎七瀬,石神裕康,猪狩信次,林幹雄 日本醸造学会誌 105/ 8, 604-608 2010/05/01
  5. 日本産ブドウのアスコルビン酸含有量及びワイン発酵と貯蔵過程におけるアスコルビン酸濃度の変化 三木健夫・岩田祐輔・柳田藤寿・篠原 隆 日本ブドウ・ワイン学会誌 19/ 3 2008/12/01

Research presentations

  1. Oral presentation(general) Effect of osmotic stress on fatty acid component in wine yeast S. cerevisiae OC-2 2015/10/26
  2. Oral presentation(general) Estimation in several industrial yeast strains ploidy by flow cytometer with rapamycin 2014/09/10
  3. Oral presentation(general) Making a low proline level Koshu grape wine by PUT genes transformed wine yeast. 2012/03/23
  4. Oral presentation(general) ワイン酵母Saccharomyces cerevisiae OC-2株におけるPYC2遺伝子産物の細胞内局在性について 日本農芸化学会誌 2010/03/28
  5. Oral presentation(general) ワイン酵母S. cerevisiae OC-2株におけるPYC2遺伝子産物の細胞内局在性について 日本ワイン・ブドウ学会誌 2009/11/21

Prizes

  1. 日本農芸化学会関東支部会若手研究奨励賞 2008/10/11 甲州ワインに含まれるプロリンの低減化に関する研究

Joint research with off-campus or faculty, etc. outside of the organization

  1. 2005/04/10-2006/02/01 生命工学科、クリスタル科学研究センター Representative 高発酵性ワイン酵母を用いたバイオ発電に関する研究 酵母遺伝子操作(三木)、電極プローブの試作(武井)、コンポスト有効利用(大槻) ワイン酵母を用いたバイオ発電装置の試作とAg-Zn電極系での昇電圧効果について検証した。

Memberships of academic societies

  1. 日本食品科学工学会 2010/05
  2. 日本生物工学会 1996/05
  3. 日本農芸化学会 1996/04